Ako vozite automobil, sigurno vam se barem jednom dogodilo da je isti otkazao poslušnost. Stavili ste ključ, napravili što i svaki put, kontrolna ploča i sve lampice su se upalile, ali evo žmigavci otkazuju poslušnost, a nakon malo čačkanja s ključem, lampice koje su na kontrolnoj ploči uredno svijetlile odjednom postaju za dvije ili tri nijanse tamnije. U čemu je štos? Očiti odgovori ne djeluju uvjerljivo jer struje ipak izgleda ima. Ili je nema? Nemojte se mučiti, nemojte nagađati je li akumulator ili osigurači, nemojte gubiti san zbog problema!

Zdravlje automobila

Kompjutorska dijagnostika je jedna lijepa usluga koju nude auto servisi i koja će vam za manje od sat vremena reći gdje je točno kvar i na što treba obratiti pažnju. Serviser će dijagnostički tester jednostavno spojiti na računalo vašeg vozila i usporediti stanje njegovih parametara s onim idealnima. Saznat ćete u kakvom su stanju elektronske komponente, kakvog je zdravlja mehanika, radi li računalo i je li problem u senzorima. Kompletan pregled sustava podrazumijeva i testiranje ispušnih plinova, klimatizacijskog sustava ali i recimo zračnih jastuka što možda niste smatrali potrebnim jer većina automobila srećom neće se naći u situaciji da ih mora koristiti.

Najbolje kod dijagnostike je to što ćete moći saznati i greške iz prošlosti, a onda ćete se možda i prisjetiti situacija u kojima ste pomislili da nešto nije s automobilom u redu, ali ste odlučili zažmiriti na oba oka. Nemojte to raditi niti s vlastitim zdravljem, a niti s onim vašeg automobila, logika vam govori da rano otkrivanje problema znači put prema bržem i jeftinijem popravku.

Kada je dijagnostika automobila u pitanju, posebno ju je dobro napraviti ako se spremate na neki dalji put, pogotovo ako idete u inozemstvo i ako je vaš auto već prešao neku solidniju količinu kilometara. Uštedite si brige i krenite na put svjesni zdravlja vašeg automobila.